###message

Sušičky - skvele použiteľné nielen na sušenie jabĺk

11. apríla 2017

Sušenie potravín sprevádza ľudstvo už od dávnych čias, kedy to bola nutnosť, dnes sa jedná o jednu z možností prípravy potravín. Moderné metódy uchovania potravín ako je chladenie, mrazenie, konzervácia alebo pasterizácia túto pôvodnú metódu takmer vytlačili. Napriek všetkým možným spôsobom spracovania potravín zostáva sušenie jedným z najšetrnejších, najbezpečnejších, najlacnejších a najekonomickejších spôsobov pri zachovaní maximálnej chuti.

Sušenie potravín: rýchle, ekonomické a jednoduché!

Hľadáte zdravé desiaty pre seba alebo pre svoje deti? Pestujete si vlastné ovocie alebo zeleninu? Radi stanujete a chodíte po horách? Ak ste na niektorú z predchádzajúcich otázok odpovedali áno, môže vám sušenie potravín významne uľahčiť život a tiež vám umožní oveľa zdravšie stravovanie.  Sušenie je jednoduchý spôsob, ako uchovať potraviny, ktorý odstraňuje vlhkosť, čím zabraňuje množeniu mikroorganizmov ako napríklad kvasiniek alebo baktérií. Existuje mnoho spôsobov sušenia potravín, vrátane sušenia v rúre, sušenie vzduchom alebo sušenie na slnku. Avšak žiadna z týchto metód nie je tak efektívna ako sušičky potravín.

Sušenie odstraňuje vodu a zvýrazňuje prirodzené vône, sladkosť a arómu ovocia. Sušičky môžu byť použité na sušenie mnohých druhov potravín, vrátane:

  • Ovocie
  • Zelenina
  • Bylinky
  • Mäso

  • Semienka
  • Syr
  • Jogurt

Možno si myslíte, že sušenie potravín je komplikovaný proces, ktorý zahŕňa mnoho rôznych krokov a vyžaduje veľa času. Opak je ale pravdou. S kvalitnou sušičkou potravín ako je napríklad Excalibur alebo Sedona je sušenie potravín oveľa rýchlejšou metódou zachovania potravín než zaváranie alebo mrazenie. Počas niekoľkých minút nakrájate a rozmiestnite potraviny na podnos. Potom len zapnete sušičku a ona urobí všetku prácu za Vás.

Dried Fruit2000

Sušenie je praktické a jednoduché

Sušenie je najvhodnejší spôsob ako uchovať potraviny. Konzervovanie zaberie veľa času a práce ale mrazenie si vyžaduje veľa miesta v mrazničke. Vďaka sušeniu môžete uskladniť potraviny kdekoľvek na suchom a chladnom mieste. A pretože sa sušené potraviny zmenšia, môžete si ich ľahko vziať so sebou.
Sušenie je samo o sebe jednoduché. Stačí len nakrájať a opláchnuť potraviny a dať ich do sušičky. Za niekoľko hodín budú potraviny usušené a pripravené na konzumovanie alebo uskladnené na neskôr.

rajče

Sušené potraviny chutia skvele a sú zdravé

Vďaka odstráneniu vlhkosti z potravín sa sušením koncentruje prírodná aróma. Výsledkom sú sladšie a chutnejšie potraviny. A na rozdiel od varenia, ktoré môže živiny zničiť, sú nízke teploty používané pri sušení k potravinám vľúdne. A čo je najlepšie, potraviny sú úplne prírodné, pretože nepotrebujete pridávať cukor ani konzervanty.

hruška

Sušenie šetrí peniaze

Sušenie vám umožní kúpiť čerstvé potraviny, keď je ich sezóna a usušiť ich na neskôr. V porovnaní s nákladmi za sušené potraviny nakúpené v obchode môžete ušetriť významnú sumu. Proces sušenia spotrebuje veľmi málo elektrickej energie a nevyžaduje žiadnu energiu pre uskladnenie ako napríklad mrazenie.

dried mix

Nutričné výhody sušeného ovocia

Podľa Európskej rady pre informácie o potravinách je "mäkké" sušené ovocie (marhule, hrozienka, datle, figy, slivky ...) bohaté na sacharidy a má nízky obsah tuku. Je zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálov (vitamín A vo forme beta-karoténu, vitamín E, niacín, železo, horčík atď.). Vďaka vysokej koncentrácii prírodných sacharidov obsiahnutých v malom množstve sušeného ovocia, sú tieto potraviny obľúbené medzi atlétmi ako sú jazdci na horských bicykloch, triatlonisti, turisti a bežci, ktorým poskytujú zdravú energiu. Naviac má sušené ovocie oveľa vyšší podiel vlákniny ako rovnako veľká porcia rovnakého, ale nesušeného ovocia. A to je dôležité pre správne trávenie. Sušené marhule jej napríklad obsahujú 6,5 g na šálku, zatiaľ čo čerstvé marhule iba 3,1 g. Ďalším príkladom sú hrozienka, u ktorých šálka obsahuje 5,4 g vlákniny v porovnaní s hroznom bez jadierok, ktoré obsahuje iba 1,4 g.

EXC10EL_angled_open_trays out

Výhody sušenia v kocke

1. Na rozdiel od konzervovania alebo mrazenia je výhodou metódy sušenia minimálny dopad na výživovú hodnotu potravín. Hodnoty vitamínu A (beta-karotén), sacharidov, vlákniny, draslíka, horčíka, selénu a sodíka sa pri sušení nemenia ani neznižujú. Naopak, koncentrujú sa. Kalorické hodnoty zostávajú rovnaké alebo vyššie, ale percento tuku a soli sa znižuje. Domáce sušené potraviny sú bez obsahu pesticídov a inej chémie.

2. Zakonzervovať, uskladniť a bezpečne skonzumovať môžete bylinky, kvety, zeleninu, ovocie a mäso.

3. Pri správnom uskladnení majú sušené potraviny dlhšiu životnosť ako pri použití akýchkoľvek iných konzervačných metód. Pokiaľ sú riadne utesnené a ostanú zatvorené, sušené potraviny môžu ostať na vašej poličke až 20 rokov.

4. Vďaka svojmu malému objemu ušetria sušené potraviny priestor vo vašej špajzi alebo vašom kredenci.

5. Sušenie potravín je bezpečnejšie, menej časovo náročné a menej pracné než konzervovanie.

6. Sušenie v domácich podmienkach je tiež menej finančne náročné ako kupovanie komerčne sušených, balených produktov.

7. Sušenie vlastných čerstvých byliniek a korenín vám obohatí vaše varenie silnou arómou, ktoré komerčne ponúkané produkty nemôžu ponúknuť.

8. Vďaka svojej malej váhe a ľahkému skladovaniu sú sušené potraviny skvelé na pikniky, kempovanie alebo výlety.

9. Potraviny môžu byť vysúšané a znovu rehydratované pridaním vody, vývaru alebo iných tekutín. Použitím sušenej zeleniny, byliniek a húb môžete pripraviť rôzne polievky.