###message

3 dôvody, prečo by ste si mali vyrábať svoju vlastnú múku

Štítky:
  • Odšťavovače
  • Zima
24. apríla 2017

Múka je jednou z najlacnejších vecí, ktoré si môžete kúpiť v obchode. Viete ale, že priemyselne vyrábaná múka, a to vrátane celozrnnej, je zbavená väčšiny živín? Je ľahké vyrobiť si svoju vlastnú čerstvú múku. Takáto múka je nielen oveľa zdravšia, ale tiež neuveriteľne skvele chutí!

Depositphotos_19303507_original

Môžete vyskúšať celú škálu rôznych zŕn

Existuje mnoho druhov obilia, z ktorých si môžete zomlieť vlastnú múku. Okrem pšenica môžete použiť ovsené krúpy (lúpaný ovos), ryžu, špaldu, kamut, pohánku, jačmeň, raž, proso, miličku, quinou, amarant, cirok, sóju a kukuricu. Predstavte si, že urobíte čerstvú kukuričnú múku na kukuričný chlieb, alebo palacinky z práve namletej pohánky. Dokonca aj u pšenice máte na výber. Môžete zvoliť červenozrnú alebo bielu pšenicu, jarnú alebo zimnú - podľa toho, čo plánujete upiecť. Niektoré špecializované obchody dokonca predávajú staré odrody pšenice - odrody, ktoré sa pestovali pred vznikom moderných odrôd získaných krížením, ktoré sa teraz objavujú v najbežnejších komerčných múkach.

Depositphotos_22512141_original

Je oveľa výživnejší

Komerčne pripravená múka prechádza mnohými fázami než sa zo zrna stane múka - takmer až tridsiatimi rôznymi procesmi. Väčšina z týchto fáz zahŕňa čistenie zrna a odstránenie na vlákninu bohatých otrúb a na živiny bohatého klíčku. A to z dôvodu umožnenia dlhšej životnosti múky, pretože oleje obsiahnuté v klíčku môžu oxidovať a spôsobiť žltnutie. Aby mala múka typickú bielu farbu, je bielená za použitia benzoylperoxidu, rovnakej látky, ktorá sa používa pri odfarbovaní vlasov. Múka na výrobu tort vyžaduje veľmi jemnú konzistenciu a jasnú bielu farbu, preto je častejšie bielená plynným chlórom. Nakoniec je použitý benzoan sodný alebo iné konzervanty, aby došlo k oddialeniu skazenia múky. Použitím mlynčeka na obilie ako je Komo alebo mlynčeka Sana získate múku, ktorá bude obsahovať iba len pšenicu - a hlavne bude zachovaná vláknina z otrúb a živiny z klíčka.

Depositphotos_8686265_original

Jednoducho chutí lepšie

Rovnako ako u iných prírodných potravín je kľúčom ku skvelej chuti pečiva jeho čerstvosť. V momente, kedy je obilné zrno rozdrvené na múku, začína proces oxidácie. Použitím mlynčeka na obilie si pripravíte múku práve vtedy, keď ju budete potrebovať a nedôjde tak k žiadnej oxidácii alebo k skazeniu múky. Zachováte tiež typickú orieškovú príchuť zrna. Textúra domáce celozrnné múky je oveľa ľahšie a jemnejšie ako u kupované v obchode. Je jemná a obsahuje sladkosť, ktorú kupovaná múka nemá.