Existuje mnoho druhov obilia, z ktorých si môžete zomlieť vlastnú múku. Okrem pšenica môžete použiť ovsené krúpy (lúpaný ovos), ryžu, špaldu, kamut, pohánku, jačmeň, raž, proso, miličku, quinou, amarant, cirok, sóju a kukuricu. Predstavte si, že urobíte čerstvú kukuričnú múku na kukuričný chlieb, alebo palacinky z práve namletej pohánky. Dokonca aj u pšenice máte na výber. Môžete zvoliť červenozrnú alebo bielu pšenicu, jarnú alebo zimnú - podľa toho, čo plánujete upiecť. Niektoré špecializované obchody dokonca predávajú staré odrody pšenice - odrody, ktoré sa pestovali pred vznikom moderných odrôd získaných krížením, ktoré sa teraz objavujú v najbežnejších komerčných múkach.
Múka je jednou z najlacnejších vecí, ktoré si môžete kúpiť v obchode. Viete ale, že priemyselne vyrábaná múka, a to vrátane celozrnnej, je zbavená väčšiny živín? Je ľahké vyrobiť si svoju vlastnú čerstvú múku. Takáto múka je nielen oveľa zdravšia, ale tiež neuveriteľne skvele chutí!
Môžete vyskúšať celú škálu rôznych zŕn
Je oveľa výživnejší
Komerčne pripravená múka prechádza mnohými fázami než sa zo zrna stane múka - takmer až tridsiatimi rôznymi procesmi. Väčšina z týchto fáz zahŕňa čistenie zrna a odstránenie na vlákninu bohatých otrúb a na živiny bohatého klíčku. A to z dôvodu umožnenia dlhšej životnosti múky, pretože oleje obsiahnuté v klíčku môžu oxidovať a spôsobiť žltnutie. Aby mala múka typickú bielu farbu, je bielená za použitia benzoylperoxidu, rovnakej látky, ktorá sa používa pri odfarbovaní vlasov. Múka na výrobu tort vyžaduje veľmi jemnú konzistenciu a jasnú bielu farbu, preto je častejšie bielená plynným chlórom. Nakoniec je použitý benzoan sodný alebo iné konzervanty, aby došlo k oddialeniu skazenia múky. Použitím mlynčeka na obilie ako je Komo alebo mlynčeka Sana získate múku, ktorá bude obsahovať iba len pšenicu - a hlavne bude zachovaná vláknina z otrúb a živiny z klíčka.